SOEST

Steenhoffstraat 9b, 3764 BH

De fairtrade cadeauwinkel

TOFVEL-Handgemaakte Fairtrade pantoffels uit Nepal


De productie vindt plaats in een kleine handwerkfabriek in de buurt van Kathmandu, Nepal. Elke Tofvel wordt hier op ambachtelijke wijze met de hand gemaakt.
Er wordt gebruik gemaakt van 100% natuurlijke wolvilt afkomstig van vrij grazende schapen. De schapen worden niet onderworpen aan mulesing en ze worden op een diervriendelijke manier geschoren. Voor de productie wordt de wol eerst gewassen en gekamd. Vervolgens kan er wolvilt van worden gemaakt. Dit gebeurt door twee lagen wol haaks op elkaar te leggen en met sopwater te bevochtigen. Door de wrijving met water en de natuurlijke zeep gaan de vezels in elkaar haken en ontstaat de wolvilt die voor schachten kan worden gebruikt. Voor het verkrijgen van de verschillende kleuren wordt er enkel gebruik gemaakt van ecologische verf
Onze makers zijn trots op elk paar gemaakte Tofvels. Het geeft ze niet alleen toekomstperspectief door de kleinschalige en ethisch verantwoorde productie, maar elke Tofvel wordt voorzien van een geborduurde "handtekening" van de maker. Elke maker heeft een eigen tekentje. Middels het meegeleverde kaartje kun je precies achterhalen wie jouw paar Tofvel sloffen heeft gemaakt.
De zachte zool is alleen geschikt voor binnenshuis en biedt hier goede grip op de gladde vloeren en trappen. De sloffen zijn een genot om te dragen en dankzij de gebruikte materialen hebben ze een aantal fijne eigenschappen. Het wolvilt is ademend en houdt de voeten comfortabel op temperatuur. Kortom, heerlijk warme voeten tijdens koude dagen en een verkoelende werking tijdens warmere dagen. De sloffen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat ieder gezinslid een eigen kleur kan kiezen.
Verkrijgbaar in de maten 24 t/m 47

Cashewnoten van Johnny Cashew

Wist u dat...

Meer dan de helft van alle cashew in Afrika groeit?
Dat 95% daarvan eerst naar Azië wordt verscheept om gepeld te worden? Een omweg van 12.000 km en veel onnodige CO2 uitstoot. Bij Johnny Cashew hebben ze een heldere missie!
De "omreiscashew" de wereld uit!
Een cashew die niet omreist stoot 57% minder CO2 uit

Samen met Mama Cashew (de verwerker) pelt Johnny Cashew de noten lokaal, op de plek waar ze groeien. Gewoon in Tanzania dus. Daarmee zijn 600 vaste banen gecreëerd waarvan 75% wordt ingevuld door vrouwen. De noten die gepeld worden bij Mama Cashew komen van de 500 Fairtrade gecertificeerde boeren. Er wordt gestreefd naar de betaling van een leefbaar inkomen voor iedereen in de keten, zowel de boer als de peller.

Tijdens het pellen breekt er wel eens een noot (tot 30%)! Deze noten worden in de 'gewone' keten zonder pardon afgekeurd en ze smaken precies even lekker. Daarom gaan ze bij Johnny Cashew gewoon in het zakje. Stukjes beter dus!

Normaal gesproken worden alle noten verzameld in Azië. Daardoor weet je niet meer waar je nootje vandaan komt. Door met de hele keten samen te werken kan men de noten volgen van de boom tot in de winkel!

Minder CO2, minder verspilling, minder armoede


De New Cooking Bag - Het nieuwe koken.
“New Cooking Bag” (ook wel de stooftas genoemd) is een initiatief van stichting Adwuma Ye uit Ghana.
De New Cooking Bag staat voor het nieuwe koken. De hooikist van vroeger in een modern, Afrikaans jasje.
In Ghana is een Cooking Bag ontwikkeld die uitstekend werkt en die wordt gemaakt van materialen die daar lokaal voor handen zijn. 
Als vulling wordt kapok gebruikt. Het grote voordeel is dat kapok 100% natuurlijk is.
De isolerende eigenschap ervan is enorm. Ook de kapokboeren rondom Tamale worden er beter van, omdat het van hen wordt ingekocht!

New Cooking Bag is een project voor mens en milieu.
Het Nieuwe Koken:
• bespaart tijd,
• maakt koken veiliger,
• is goed voor het milieu. Het bespaart 50% aan brandhout, houtskool of gas,
• houdt het voedsel smakelijker en gezonder
• bespaart geld,
• is hygiënischer

Naast het koken kun je de Cooking Bag ook voor andere leuke dingen gebruiken:
Yogakussen – voetenwarmer – poef – kussen op de bank – broedmachine (in Ghana broeden ze er ook eieren in uit) en als koelkussen of warmhouder bij de barbecue!

Bij de aanschaf van een Cooking Bag krijgt een recepten boekje met daar in ook een duidelijke gebruiksaanwijzing
Justea een uniek Theekado uit Kenia.


De theeplantage van Justea, waar de bijzonder innovatieve theesoorten ontwikkeld en verbouwd worden, heeft zijn basis in Nandi Hills, Kenia.
Een prachtige groene omgeving met eindeloze velden vol met theeplanten op 2000 meter hoogte.
De theeblends zijn nieuw en uniek in Europa: De aromatische Turmeric Ginger, de zoete Africa Chai, maar de meest Unieke zijn toch wel de paarse theeblends.
De paarse thee is een unieke blend: De theebladeren geven deze blends een paarse kleur die volledig natuurlijk is. Vol antioxidanten en weinig cafeïne maakt deze thee tot een gezonde drank met vele gezondheidsvoordelen. De smaak is zoeter en frisser dan groene thee, geschikt voor elk moment van de dag.
Elk blik wordt geleverd met een handgemaakte olijfhouten maatlepel
Foto en verhaal van de theeboer op elk blik
Rechtstreekse steun aan de Keniaanse theeboer